dijous, 9 d’abril del 2020

LES TRADICIONS DE SEMPRE, BONA PASQUA


DILLUNS DE PASQUA ÉS EL FINAL DE LA SETMANA SANTA I DE LA QUARESMA, MARCADA TRADICIONALMENT PER LA PROHIBICIÓ DE MENJAR CARN I OUS, MOLT PRESENTS A LA MONA. AQUESTS DILLUNS MOLTES CASES EN MENJARAN.

ANTIGAMENT ES COMPARTIA A L’AIRE

 LLIURE JUNT A DONATIUS COM OUS I

 LLONGANISSES QUE ES RECOLLIEN

 AMB LA CANTADA DE CARAMELLES.



L’EXISTÈNCIA DE LA «MONA», ENTESA COM UNA MENJA DOLÇA PRÒPIA DEL DIA DE PASQUA FLORIDA, ESTÀ DOCUMENTADA ALMENYS DES DEL SEGLE XV, TOT I QUE HOM SOSPITA QUE ES REMUNTA A MÉS ANTIC. LA FORMA I LA COMPOSICIÓ D’AQUEST PASTÍS, QUE LA TRADICIÓ DICTA QUE ELS PADRINS HAN DE REGALAR EN AQUESTA DATA ALS SEUS FILLOLS, HA VARIAT MOLT AMB EL TEMPS. SEMBLA QUE ANTIGAMENT, QUAN ES FEIA A CASA, TENIA FORMA DE TORTELL I ERA FETA AMB PASTA DE PA, POSSIBLEMENT UNA MICA MÉS PASTADA I ENRIQUIDA. FINS BEN ENTRAT EL SEGLE XX, S’HI POSAVA OUS DURS AMB LA CLOSCA PINTADA, UN PER CADA ANY DE L’INFANT A QUI ERA LLIURADA. 

LES MONES ACTUALS DEL PRINCIPAT, FETES AMB UNA BASE DE PA DE PESSIC, MANTEGA I XOCOLATA, I ADORNADES AMB PLOMALLS, FRUITA CONFITADA I OUS O ALTRES FIGURES DE XOCOLATA, NO ES VAN COMENÇAR A FER FINS AL SEGLE XIX.
Mona de Pascua | Monas de pascua, Pascua y Traditional food


BONA PASQUA FAMÍLIES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada