DILLUNS
DE PASQUA ÉS EL FINAL DE LA SETMANA SANTA I DE LA QUARESMA, MARCADA
TRADICIONALMENT PER LA PROHIBICIÓ DE MENJAR CARN I OUS, MOLT
PRESENTS A LA MONA. AQUESTS DILLUNS MOLTES CASES EN MENJARAN.
ANTIGAMENT
ES COMPARTIA A L’AIRE
LLIURE JUNT A DONATIUS COM OUS I
LLONGANISSES
QUE ES RECOLLIEN
AMB LA CANTADA DE CARAMELLES.
L’EXISTÈNCIA
DE LA «MONA», ENTESA COM UNA MENJA DOLÇA PRÒPIA DEL DIA DE PASQUA
FLORIDA, ESTÀ DOCUMENTADA ALMENYS DES DEL SEGLE XV, TOT I QUE HOM
SOSPITA QUE ES REMUNTA A MÉS ANTIC. LA FORMA I LA COMPOSICIÓ
D’AQUEST PASTÍS, QUE LA TRADICIÓ DICTA QUE ELS PADRINS HAN DE
REGALAR EN AQUESTA DATA ALS SEUS FILLOLS, HA VARIAT MOLT AMB EL
TEMPS. SEMBLA QUE ANTIGAMENT, QUAN ES FEIA A CASA, TENIA FORMA DE
TORTELL I ERA FETA AMB PASTA DE PA, POSSIBLEMENT UNA MICA MÉS
PASTADA I ENRIQUIDA. FINS BEN ENTRAT EL SEGLE XX, S’HI POSAVA OUS
DURS AMB LA CLOSCA PINTADA, UN PER CADA ANY DE L’INFANT A QUI ERA
LLIURADA.
LES MONES ACTUALS DEL PRINCIPAT, FETES AMB UNA BASE DE PA
DE PESSIC, MANTEGA I XOCOLATA, I ADORNADES AMB PLOMALLS, FRUITA
CONFITADA I OUS O ALTRES FIGURES DE XOCOLATA, NO ES VAN COMENÇAR A
FER FINS AL SEGLE XIX.
BONA PASQUA FAMÍLIES
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada